Coloanele din gips – stiluri

Coloanele din gips – stiluri

Coloanele au fost folosite de catre oameni inca de la inceputuri in pricipal pentru a solidifica cladirile unde au locuit. Inca de la inceputul civilizatiei noastre (de pe timpul civilizatiei egiptene), oamenii au inteles ca pe langa utilitatea lor, coloanele pot fi folosite si ca element de infrumutesare.

Coloanele din gips sunt alcatuite din trei componente principale: baza, fus si capitel, componente care la randul lor, in functie de ordin se pot compune din alte elemente.

Toate clădirile trebuie să fie executate în așa fel încât să se țină cont de durabilitate, utilitate și frumusețe.

Vitruviu

In Grecia antica au aparut cele trei ordine principale : doric, ionic si corintic care au influentat profund mai apoi si arhitectura romana dar si civilizatiile care au urmat, stand la baza arhitecturii coloanelor chiar pana in prezent.

Ordinul doric se caracterizeaza printr-un design simplu, masiv, puternic. Coloanele nu au baza fiind compuse doar din fus si capitel.

Ordinul ionic se caracterizeaza printr-un design mai fin si mai zvelt. Coloanele sunt mai inalte, fusul lor are caneluri mai adinci, au baza iar capitelul are voluta dubla.

Ordinul corintic este ultimul sau cel mai „nou” dintre cele trei ordine grecesti. Coloanele din acest ordin arhitectural au si ele baza, fusul acestora se aseamana cu cel al coloanelor din ordinul ionic insa ce le deosebesc este capitelul, care este mai zvelt si mult mai complex (impodobit) prezentand un element numit „acanta” care, ulterior, il regasim si in arhitectura romana la capitelurile compozite.

In cazul muncii noastre, alegerea stilului in care vom executa coloanele se face impreuna cu proprietarul si (de preferat) cu designerul/arhitectul, la fata locului. In alegerea stilului in care va fi facuta o coloana din gips se tine cont de arhitectura de ansamblu a case, stilul designului (modern sau clasic), gusturile proprietarului si indicatiile arhitectului sau a designerului.

Proprietarului i se prezinta diferite exemple de coloane din gips din portofoliul nostru ca sa-si faca o idee despre cum vor arata in mare acestea dupa ce lucrarea va fi finalizata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *